![]() |
Den éne bane |
![]() |
Gangart på banen |
Siden sidst jeg skrev, har jeg yderlig haft
to observationsdage. Jeg har observeret en dobbeltlektion med idræt. Hvor
eleverne skulle påbegynde et nyt emne – parkour. Underviserene havde lagt en
bane klar, som eleverne kunne udfolde sig på. Efter en god omgang opvarmning,
hvor de forskellige muskelgrupper blev udfordret i form af klatring og
småløb/gang - eleverne skulle finde sjove måder at bevæge sig gennem banen på,
som skulle indeholdte en parkour stil – skulle de nu lærer hvordan parkour
udøvere bevæger sig gennem forhindringer. Eleverne fik forklaret og illustreret
hvordan de skulle bruge hele kroppen, og udnytte dets potentiale. Eleverne gik i gang med stort engagement og gentog de samme forhindringer i ca. 20min, inden den ene lærer valgte at differentiere sværheden. Dette gjorde han ved, at nogle elever fik tilbudet om at afprøve deres nye "gangart" ude på trapperne sammen med læreren. De elever der følte at udfordringen i den første bane var nok, fik lov til at blive indendørs med den anden lærer og jeg selv, som hjælper. Dette forsatte vi med i ca. 20min. yderlig, inden eleverne fik besked på at rydde op. Da eleverne havde ryddet op samles de på midten af idrætssalen for at lave en kort opsamling - hvad havde de lært og hvad skulle de næste gang de havde idræt.
Meningen med denne observation var, at jeg skulle få et bedre indblik i, hvad eleverne kunne. Dette skulle jeg, da jeg om ca. 2 uger selv skal stå få undervisningen i idræt. Jeg har aldrig undervist i idræt, og kender heller ikke hvilket niveau 7.klasser har. Udover at få en fornemmelse af dette, fik jeg også en fornemmelse af hvad tiden bliver brugt til. En del tid går til omklædning og baneopbyggelse/oprydning, hvilket jeg i min egen undervisning skal tage højde for. Jeg vil mene at den brugbare tid ligger på omkring 60min. ud af det 90min. der er skemalagt.
![]() |
Midlertidig undervisningsplan |
Når jeg skal undervise i idræt, er jeg blevet tildelt redskabsgymnastik, da jeg har erfaring inden for dette fag. Jeg skal lærer eleverne en række øvelser, som for nogle er nemme, men for andre kan være en udfordring. Jeg har indtil videre planlagt opvarmningen for eleverne, som går ud på en række løb med forskellige inputs. De skal bl.a. lave gadedrengehop, "feje" gulvet og frø hop. Udover dette har jeg i samarbejde med den ene lærer planlagt nogle forskellige stationer, hvor der vil forekomme forskellige øvelser. Disse er blandt andre: rullere (for-og bag), vejrmøller og håndstand. Jeg har lavet en skitse på hvordan dette forekomme sig, men denne mangler stadig tilpasninger. Udover dette skal jeg også have helt styr på modtagninger og læringsmål. Det kunne ligeledes være en god ide, hvis jeg undersøgte yderlig hvordan øvelserne kunne differentieres.
Udover idræt
har jeg også observeret en dobbeltlektion i dansk. I dansk har vi et tema
omkring aviser, som skal ende ud i en produktion af elevernes egen. Eleverne
lærer om de forskellige elementer en avis indebærer, og de forskellige vinkler
de kan indebærer. De lærer at være kritiske og erfarne. Dansklæreren der har
disse elever har haft dem i et par år (som nævnt i forrige opslag), og kender
dem derfor godt. Han ved hvordan han skal takle de forskellige elever ved forskellige situationer. I næste uge står min praktikgruppe og jeg selv for undervisningen i samme emne. Vi skal forsætte hvorfra læreren sluttede. Det vil sige, at vi skal undervise i nyhedskriterier, kildetyper og lave en opsamling til sidst. Vi har inddelt hvem der skal lave hvad, og jeg skal undervise i kildetyper via hjemmesiden dansk.gyldendal.dk. Jeg skal lærer eleverne om de tre kildetyper: ekspertkilde, partskilde og erfaringskilde. Jeg har ikke fået lavet den store planlægning endnu, men jeg har heldigvis hjemmesiden at støtte mig op af. Men umiddelbart har jeg tænkt mig, at finde et par artikler der har klare illustrationer af de tre kildetyper, så det står klart for eleverne hvad de står for. Udover dette, skal jeg også have planlagt hvordan jeg vil formidle materialet, således at eleverne kan forstå det. Til sidst er jeg blevet fortalt, at de skal lave gruppearbejde, hvor de selv skrive en artikel, så de kan få de tre kildetyper helt på plads. Dette synes at være en god ide, da jeg mener, at man lærer bedst, ved selv at arbejde med materialet - få det ind under huden. Jeg har tænkt mig at planlægge dette i morgen, da jeg har en række mellemtimer i morgen, hvor dansklæreren og min praktikgruppe også er til stede, så jeg evt. kan få hjælp, hvis det skulle blive nødvendigt.
Til sidst har min hele min praktikgruppe fået til opgave, at være med til at undervise i historie, også selvom det ikke nødvendigvis er vores undervisningsfag. Det er ikke en stor opgave, der kræver den store historiske viden. Opgaven lyder på, at vi hver især skal sidde med vores egen gruppe, hvor vi skal læse et kapitel fra deres historiebog omkring stavnsbåndet og hændelserne omkring dette. Herefter skal vi gennemgå de ord eleverne ikke har helt styr på. Vi skal sikre at eleverne har forstået det de har læst. Jeg har hjemmefra gennemlæst det eleverne skal læse, og skrevet de ord ned, som jeg kunne forstille mig de havde svært ved. Ligeledes har jeg slået dem op, så jeg har en præcise viden om disse. Da jeg ikke selv har tænkt mig at være historielærer, og historie aldrig har haft min store interesse, har dette også fungeret som en god genopfriskning for mig.
Nu kan jeg blot vente og se hvordan de næste par dage forløber - det skal nok blive spændende og nervepirrende :)
Nu kan jeg blot vente og se hvordan de næste par dage forløber - det skal nok blive spændende og nervepirrende :)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar