fredag den 30. oktober 2015

Emneuge: Sydafrika

I denne uge har vi haft emneuge omkring Sydafrika og haft besøg af nogle unge mennesker fra Sydafrika.
Mandag og tirsdag havde eleverne forskellige workshops/oplæg omkring Sydafrika. Eleverne var delt op i indskoling, mellemtrinet og udskoling. Jeg var koblet på udskoling, da jeg har dansk med 9. Klasse og idræt med 6./7. Klasse. Mandag stod jeg for et mindre oplæg, hvor jeg skulle koble mine personlige oplevelser med Afrika (Kenya, da jeg har boet her 3 ¾ måned) og Sydafrika. Jeg skulle trække en masse paralleller omkring traditioner, gadebørn, natur og dagligdagen. Mit oplæg tog omkring 20min, men dette skulle fremlægges fire gange, da udskolingen var opdelt i fire grupper.
Her er et par klip fra min PowerPoint:



Tirsdag holdte jeg fri sammen min praktikpartner, da vi ikke havde nogle opgaver på skolen, og eleverne skulle blot øve kor.

Onsdag-fredag havde skolen besøg fra Sydafrika, hvor der var en række workshops, som eleverne havde meldt sig på. Jeg blev sammen med min praktikpartner koblet på dans. Her skulle vi lege en række rystesammenlege, men også lære en dans, som eleverne skulle fremføre om fredagen. Jeg fik desværre ikke filmet så meget, da min telefon løb tør for strøm. Men det jeg fik, så således ud: 


Fredag holdte vi igen fri, da hverken jeg selv eller min praktikpartner skulle være med til forestillingen om aftenen.

fredag den 23. oktober 2015

Første uge, dansk:

1. Oberservation:
Første uge er nu gået og jeg har været med til at observere 9. Klasse i dansk, hvor de er påbegyndt et emne omkring forskellighed og fordomme. Læreren startede forløbet op med, at eleverne hver især skulle lave hurtigskrivning hvor de skulle skrive omkring ”identitet”. Efter de havde brugt et par minutter på dette, skulle de cirkulere rundt i lokalet (5min.) hvor de skulle snakke om, hvad de hver især havde skrevet. Eleverne påbegynder uden brok eller demostationer og de synes at finde emnet interessant.
Efter dette sætter eleverne sig på deres pladser, hvor de finder computere frem. Her skal de på Skoleintra, hvor dagens program og opgaver ligger.

Efter noget tid, standser læreren undervisning, da de skal have et lille break. Eleverne skal nemlig ud og sjippe og få rørt sig lidt. Mens eleverne sjipper skal de repetere hvad navneord er og gennemgå hele alfabetet, hvor de finder navneord der passer til hvert bogstav. Efter de har sjippet skal de fortælle hinanden, i makkerpar, hvad de netop har læst omkring identitet på deres computere.
Efter deres power break, skal eleverne nu lave en brainstorm i deres kladdehæfte  omkring deres egen identitet – hvem er jeg?
Mens eleverne arbejder med dette, demonstrer læreren oppe på tavlen, hvad hun ville skrive, hvis det var hende. Efter eleverne har brugt tid på at skrive en række ord ned omkring dem selv, skal de nu udvælge de vigtigste, som de nu skal indføre i et cirkeldiagram. Læreren demonstrer igen på tavlen, hvordan hun ville gøre, hvis det var hende selv. Eleverne går igen i gang uden problemer.  Da eleverne har fuldført deres opgave, skal de aflevere deres ord til en klassekammerat, som skal prøve at udfylde cirklen, sådan som denne ser den pågældende elev. Til slut skal eleverne sammenligne de to cirkler.

2. Observation:
Eleverne forsætter med emnet fra sidste undervisning. Denne gang skulle eleverne udfylde en stjerne, som læreren havde skrevet nogle punkter i. Punkterne var følgende: Livret, yndlingsaversion, fødested, fan af, boggenre, ønskedrøm, religion, rolle og interesse. Eleverne skulle udfylde denne stjerne, hvorefter de skulle gå rundt og sammenlign stjerner med minimum 7 andre elever. Da dette var gjort, skulle de sætte sig på deres pladser og skrive 2min hurtigskrivning omkring fordomme. Herefter fik de en række ord, hvor de skulle skrive hvilken associationer de fik, da de hørte det. Ordene var:
Homoseksuel, jyde, muslim, dansker, kristen, flygtning, københavner og politiker.
Undervejs i undervisningen foregik der et power break hvor eleverne skulle ud og sjippe. Denne gang skulle de gennemgå hvad der kendertegner de forskellige ordklasser, og hvordan disse kan bruges og deres latinske navne. Til slut skulle de genfortælle hvad en fordom var overfor hinanden. Dette foregik alt sammen mellem de to skriveopgaver.
Evaluering/kommentar:
Eleverne er glade for at arbejde via cooperative learning og det synes at fungere rigtig godt for dem. At de ikke skal høre på en lærer snakke hele timen igennem, men får tid til at arbejde med tingene virker meget motiverende. De små power breaks fungere også rigtig godt, og det får dem til at tænke over tingene på en anderledes måde. De forskellige arbejdsformer virker også godt for elever der lærer på forskellige måder ( fx aktivisten, pragmatikeren, teoretikeren og reflektoren fra Peter Honey og Alan Mumfords teori).  De forskellige arbejdsmetoder synes desuden at være kendetegnet lærerens undervisning, og eleverne synes at trives med det og er glade for det.
Når jeg selv skal stå for undervisningen d. 9/11 vil det være gode overvejelser at tage med, at de er gode til gruppearbejde og gå i gang med forskellige opgaver med åbent sind.